ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, κάθε μέσο προφύλαξης και αύξησης της άμυνας του πληθυσμού είναι πολύτιμο. Στα  πλαίσια αυτά η τεχνική του biofeedback (βιοανάδραση) που στηρίζεται στη διαφραγματική αναπνοή και κατορθώνει να συντονίζει την αναπνοή με την διακύμανση του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη αλλά και στις στιγμές της δύσπνοιας που εμφανίζονται με τη νόσο.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κύριος μηχανισμός που δρα ο ιός και επιφέρει μέχρι και το θάνατο είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή καθώς εξελίσσεται σε πνευμονία οδηγεί στην ανάγκη να υποστηριχθεί με μηχανικά μέσα ο ασθενής και εκεί ο αγώνας γίνεται πλέον άνισος. Μέχρις όμως να φθάσει κάποιος εκεί μπορεί να προετοιμάζει το αμυντικό του σύστημα πολύ πριν ασθενήσει από τον ιό.

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας να αναπνέει βαθιά και αποτελεσματικά, γεμίζοντας με οξυγόνο όλα τα κύτταρα και αυξάνοντας  την αποτελεσματικότητα  του αμυντικού  μας συστήματος. Επιπλέον είναι γνωστό από χρόνια ότι η διαφραγματική αναπνοή χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και γεμίζει ενέργεια το σώμα. Είναι το γρήγορο και ασφαλές φάρμακο σε περιπτώσεις πανικού ή άγχους. Αρκεί να γίνεται σωστά.

Μια σωστή τεχνική είναι να καθόμαστε χαλαρά σε καρέκλα, έτσι ώστε να εκπτύσσεται ο πνεύμονας και να κάνουμε αργές εισπνοές από τη μύτη με εκπνοή αργά – αργά από το στόμα ή τη μύτη. Φροντίζουμε ο αέρας να ‘πηγαίνει στην κοιλιά’, δηλαδή να γίνεται κάθοδος του διαφράγματος και όχι να ανυψώνουμε τα πλευρά μας. Αυτό το καταλαβαίνουμε αν βάλουμε ένα χέρι στην κοιλιά και ένα στο θώρακα. Όταν πάρουμε μια βαθιά εισπνοή- εκπνοή βλέπουμε αν αναπνέουμε από το διάφραγμα ή από τα πλευρά.

Ο ρυθμός των αναπνοών έχει μεγάλη σημασία. Συνήθως αναπνέουμε 12-18 φορές το λεπτό και όταν έχουμε άγχος ο αριθμός φτάνει και 20-25. Στην κατάσταση αυτή δεν μπορεί να ισορροπήσει το νευρικό μας σύστημα. Έχει βρεθεί με μελέτες ότι ο ιδανικός αριθμός είναι 6 αναπνοές το λεπτό. Όσοι έχουν εμπειρία σε διαλογισμό μπορούν να κατέβουν και παρακάτω αλλά αυτό δεν αφορά το μέσο άνθρωπο.

Το ακόλουθο video δείχνει μια καμπύλη εισπνοής- εκπνοής με τον ιδανικό ρυθμό και το συντονισμό του καρδιακού ρυθμού σε αυτή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρακτική εξάσκηση στη σωστή διαφραγματική αναπνοή.

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.