BIOFEEDBACK

BIOFEEDBACK

750 441 vasdekadm

BIOFEEDBACK – ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ

Ο απλούστερος τρόπος για την περιγραφή της Βιοανάδρασης είναι ο καθρέπτης. Η μέθοδος είναι στην ουσία ένα είδος καθρέπτη που μέσα από οθόνη υπολογιστή γίνονται ορατές στον ασθενή  οι λειτουργίες του σώματος, όπως αυτές καταγράφονται με τη χρήση αισθητήρων. Βλέπει και κατανοεί πως αναπνέει, πως μεταβάλλεται ο ρυθμός της καρδιάς του, πως και ποιοι μυς του σώματος βρίσκονται σε σπασμό, ποια είναι τα εγκεφαλικά κύματα που μεταβάλλονται κλπ.

Με τη βοήθεια του ειδικού αρχίζει να αντιλαμβάνεται την επίδραση των συναισθημάτων και των σκέψεων στις λειτουργίες του σώματος και αντίστροφα. Κατανοεί μηχανισμούς στρες που μπορούν να βλάψουν μακροχρόνια την υγεία του και αρχίζει να αλλάζει το ρυθμό της αναπνοής, τη διακύμανση της καρδίας και ότι άλλο χρειάζεται.

 

Πηγή εικόνας https://www.biofeedback-tech.com/biotrace/

 

Η “ΑΝΑΠΝΟΗ” ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ο καρδιακός ρυθμός ποτέ δεν είναι σταθερός, συνήθως με την εισπνοή αυξάνει ενώ στην εκπνοή ελαττώνεται. Αυτή η φυσιολογική διακύμανση εξαρτάται από την ισορροπία του αυτονόμου  νευρικού συστήματος (συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό).

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διακύμανση του καρδιακού ρυθμού μειώνεται  σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σε άγχος και κατάθλιψη καθώς και σε άσθμα.

Σε διαβητικούς ασθενείς έχει βρεθεί ότι πριν εμφανιστούν συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας,  μεταβάλλεται η ‘αναπνοή’ της καρδιάς. Ενώ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ελάττωση της  δείχνει την επέκταση της στεφανιαίας νόσου.

Η φυσιολογική διακύμανση του καρδιακού ρυθμού δηλώνει ένα σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί στις καθημερινές σωματικές και ψυχικές προκλήσεις. Δείχνει την ψυχική αντοχή του ατόμου και το πόσο γρήγορα και σωστά αντιμετωπίζει τις προκλήσεις γύρω του.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

Η στενή σχέση καρδιακού ρυθμού, αναπνοής και νευρικού συστήματος ρυθμίζει το ενεργειακό πεδίο του σώματος με πολλούς τρόπους.  Αυτό έχει γίνει κατανοητό στο χώρο του αθλητισμού όπου υπάρχουν πολλές συσκευές και εφαρμογές που βοηθούν τους αθλητές να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις.

Η αύξηση της ενέργειας που γίνεται μετα από σύντομη εκπαίδευση χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η υγεία καρδιαγγειακών ασθενών.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Στο ιατρείο της οδού Σεμιτέλους  λειτουργεί ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά μηχανήματα βιοανάδρασης για τη διάγνωση και εκπαίδευση των  ασθενών. Η μέθοδος αυτή δρα συμπληρωματικά στην όλη αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου και στηρίζεται  στην αυτό-εκπαίδευση του ασθενή. Επειδή δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα , αλλά  αντίθετα κινητοποιούνται οι μηχανισμοί εσωτερικής ισορροπίας (ομοιόσταση) του σώματος, το αποτέλεσμα είναι βαθύτερο και διαρκεί περισσότερο.

Subscribe to our newsletter