Στένωση καρωτίδας

Στένωση καρωτίδας

800 500 vasdekadm

Τι είναι οι καρωτίδες;

Η παροχή  του αίματος στον εγκέφαλο γίνεται από τις δυο καρωτίδες και δυο σπονδυλικές αρτηρίες. Αυτές όλες ξεκινούν από το αορτικό τόξο και στη συνέχεια σε κάθε πλευρά του τραχήλου υπάρχει μια καρωτίδα, ενώ στο πλάι των σπονδύλων του αυχένα πορεύονται οι σπονδυλικές αρτηρίες. Η καρωτίδα στον αυχένα αρχικά ονομάζεται κοινή και στη συνέχεια διχάζεται σε έσω και έξω καρωτίδα. Η εξώ καρωτίδα  παρέχει αίμα στο πρόσωπο και κρανίο ενώ η έσω εισέρχεται στη βάση του κρανίου όπου διαιρείται και σχηματίζει μαζί με τις  αντίστοιχες αρτηρίες της άλλης πλευράς  τον κύκλο του Willis.  Ως εκ τούτου, η καρωτίδα που μας ενδιαφέρει είναι η έσω καρωτίδα, καθώς αυτή είναι που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

 

Τι είναι η στένωση καρωτίδας;

Η αθηρωματική νόσος προσβάλει όλα τα αγγεία του σώματος αλλά έχει σημασία όταν η βλάβη εντοπίζεται στην έσω καρωτίδα γιατί μπορεί να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αθηρωματική πλάκα καθώς εντοπίζεται στον διχασμό της   καρωτίδας  μπορεί σιγά σιγά να αυξάνει σε μέγεθος προκαλοντας στένωση στην έσω καρωτίδα και μεταβολή στην κυκλοφορία του αίματος. Η εξέλιξη της στένωσης μπορεί να είναι η  θρόμβωση και απόφραξη  του αγγείου ή   εξέλκωση στην επιφάνεια της πλάκας με σχηματισμό θρόμβου. Οι θρόμβοι παρασύρονται από την ροή του αίματος και καταλήγουν σε κάποιον ενδοκρανιακό κλάδο με επακόλουθο τη ισχαιμία και  νέκρωση του αντίστοιχου εγκεφαλικού ιστού. Η βλάβη αυτή είναι το  ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Που οφείλεται η στένωση των καρωτίδων;

H αθηρωματική βλάβη στις καρωτίδες σχετίζεται με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

κάπνισμα,
αρτηριακή υπέρταση,
δισλυπιδαιμία , και
σακχαρώδης διαβήτης

Πως γίνεται η διάγνωση της στένωσης των καρωτίδων;

Η διάγνωση γίνεται αναίμακτα με τη χρήση έγχρωμης υπερηχογραφίας (Triplex) η οποία επιτρέπει όχι μόνο μέτρηση του βαθμού της στένωσης αλλά δίνει και σημαντικές πληροφορίες για την υφή της αθηρωματικής πλάκας. Γνωρίζουμε σήμερα ότι πλάκες χαμηλής ηχογενείας σχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων και πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να αντιμετωπίζονται γρήγορα.

Subscribe to our newsletter