Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

1024 768 vasdekadm

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες  ονομάζονται τα  διατεταμένα τριχοειδη  αγγεία στο δέρμα που φαίνονται εύκολα με το μάτι και αποτελούν αισθητικό πρόβλημα για νέες κυρίως γυναίκες.

Mπορεί να προέρχονται είτε από αρτηρίδια είτε από φλεβίδια οπότε είναι ανάλογα κόκκινες ή μπλε, μεγαλυτέρες και συχνά προβάλλουν από το δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα αλλά κυρίως εντοπίζονται στα πόδια ή το πρόσωπο.

Που οφείλονται;

Οι ευρυαγγείες οφείλονται σε φλεβική ανεπάρκεια, βλάβη δηλαδή των βαλβίδων των φλεβών που έχει ως αποτέλεσμα την παλίνδρομη ροή του αίματος (ροή σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φυσιολογική), την αύξηση της πίεσης του αίματος εντός των φλεβών, οι οποίες σιγά σιγά διατείνονται και φαίνονται με γυμνό μάτι. Συχνά κάτω απο τις ευρυαγγείες μιας περιοχής ευρίσκεται ανεπαρκής διατιτρώσα φλέβα δηλ. εσωτερικός κλάδος που τροφοδοτεί το δερματικό δίκτυο. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος  ο έλεγχος με έγχρωμη υπερηχογραφία του φλεβικού δικτύου ώστε να εντοπισθούν τα σημεία που βρίσκονται αυτοί οι κλάδοι.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και αποτελούν αισθητικό πρόβλημα καθώς αυξάνονται με την ηλικία και το καλοκαίρι φαίνονται περισσότερο. Σπάνια προκαλούν αίσθημα βάρους, κνησμό, και οίδημα στο πόδι, ιδίως αν εντοπίζονται στην περιοχή του άκρου ποδός. Σπάνια επιπλοκή είναι η αιμορραγία η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με πιεστική περίδεση.

Ποια είναι η θεραπεία τους;

Η θεραπεία είναι απλή και γίνεται στο ιατρείο. Στην επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν δυο μέθοδοι:

  1.  H σκληροθεραπεία. Σε αυτή με ειδική τεχνική γίνεται έγχυση μιας σκληρυντικής ουσίας στη φλέβα η οποία προκαλεί ‘σκλήρυνση’ δηλαδή συγκόλληση των τοιχωμάτων και εξαφάνιση. Αυτό γίνεται προοδευτικά σε διάστημα εβδομάδων και πολλές φορές απαιτείται επαναληπτική έγχυση. Τα αποτελέσματα έχουν επιτυχία 70-90% γεγονός που οφείλεται στην εμπειρία του γιατρού, στην ποιότητα του δέρματος και στη σωστή τήρηση των οδηγιών.
  2. Laser. Η χρήση laser ειδικής συχνότητας μπορεί να προκαλέσει εξαφάνιση των ευρυαγγειών με ποσοστά  που στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται χαμηλότερα της σκληροθεραπείας. 

 

Subscribe to our newsletter